IN DE SCHADUW VAN REMBRANDT

Geertje Dircx was Rembrandts tweede vrouw. Ze was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

Mooie recensies over de voorstelling in De Volkskrant en de Theaterkrant

Julika was te gast bij TIJD VOOR MAX om te praten over de voorstelling

Credits:
Tekst en spel: Julika Marijn
Regie: Diederik van Vleuten
Techniek: Coen Jongsma
Decor: Bartel Meyburg
Kostuum: Dorien de Jonge
Visual en scène foto's: Hessel Stuut
Muzikaal advies: Leoni Jansen
Foto: Carla van de Puttelaar
Grafisch ontwerp: Felipe González Cabezas
Met dank aan: Simone van der Vlugt


‘Monument voor deze historische vrouw’.
De Volkskrant

‘Krachtig eerherstel voor Rembrandts verguisde minnares. Op suggestieve, involeende wijze, met sober en secuur spel, keert Geertje Dircx terug in de tijd van nu’.
Theaterkrant

‘Het zijn die persoonlijke intermezzi, als Marijn zich oprecht boos maakt, die ‘In de schaduw van Rembrandt’ de moeite waard maken’.
Noordhollands Dagblad

‘Overtuigend, meeslepend en beeldend’.
Fries Dagblad

‘En wéér is daar het verhaal van een uitgewiste vrouw, dit keer door een schilder nota bene. Geertje Dircx werd uitgemolken, afgedankt en onschadelijk gemaakt, maar laat het dan maar aan Julika Marijn over om haar drie eeuwen later alsnog te laten winnen - glorieus.’
Eva Hoeke

‘Julika Marijn brengt een krachtig, invoelbaar en ontroerend eerbetoon aan Geertje Dircx.’
Simone van der Vlugt, auteur van Schilderslief